Algemene beschouwing 2019
Voorzitter,
Waar sommige grappenmakers 11 minuten krijgen om te beschouwen, moeten wij als raadsfracties bij behandeling van de Jaarstukken, Voorjaarsrapportage en Perspectiefnota, hét moment voor politieke visie en kaderstelling, het doen met 4 minuten. Maar ik ga een poging doen voorzitter.
Noordoostpolder is in ontwikkeling. Bouwkavels vinden gretig aftrek (zowel woningbouw als industrie), onze infrastructuur krijgt een aantal hoognodige verbeteringen en eindelijk krijgt ons stadshart een nieuw gezicht. Naast de kavelverkopen zien we haast iedere maand de bestemmingswijzigingen van agrarisch naar wonen op vrijkomende erven in ons buitengebied op onze agenda. Gezien de ambitie die we hebben met betrekking tot ons buitengebied zijn dit mooie stappen, maar de Politieke Unie blijft hierbij aandacht houden voor de regel- en lastendruk voor initiatiefnemers.
De Politieke Unie is verheugd dat de kansen worden benut welke deze jaren van economische voorspoed ons bieden. Dit komt ten gunste aan alle inwoners van ons gebied. Naast de publieke ontwikkelingen geven de investeringen vanuit private sector ons als gemeente extra wind in de zeilen. De grondverkopen hebben afgelopen jaren een zodanig resultaat opgeleverd dat afschrijvingen op ons stadshart, investeringen in infrastructuur en de afschrijving óp, maar ook de aankoop van de grond met het Dr. Jansencentrum hieruit bekostigd konden worden. Vooral met de aankoop van het complex, een onorthodoxe maar bewonderenswaardige stap voor een gemeente, hebben we kunnen sturen op de aanbieding van zorg voor inwoners in ons gebied. Iets waar we trots op mogen zijn, ook gezien de ontwikkelingen in buurgemeenten. Bovendien levert herontwikkeling van deze locatie op termijn weer kansen op, en zorgt zodoende hopelijk wederom voor een appeltje voor de dorst.
De Politieke Unie is van mening dat we als gemeente niet alleen in Emmeloord moeten kunnen blijven faciliteren voor wat betreft woningbouwkavels, maar ook zeker in de dorpen. We willen dan de motie uitbreiding dorpen ingediend door de PU in 2016, en toentertijd overgenomen door het college, weer onder de aandacht brengen. Wij zijn van mening dat de huidige stand van de reserve grondexploitatie in combinatie met het uitgiftetempo ruimte biedt voor investeringen, en dat daarmee een gevarieerd kavelaanbod gewaarborgd kan worden in de dorpen zoals gesteld in de motie. Dit komt ten goede aan de leefbaarheid in de dorpen, en wij zijn overtuigd van de kansen die dit gaat opleveren. Met andere woorden, niet alleen een kerk maar ook weer eens grond kopen rond de dorpen! Verkoop hiervan kan naar de toekomst toe weer een mogelijke financiële plus genereren. In de stukken lezen we van een geprognotiseerd stijging van verwachte woningbouw over 2019 van meer dan 50%. De uitspraak van de Raad van State over de PAS baart ons zorgen. Welke invloed heeft dit op ruimtelijke ontwikkelingen in Noordoostpolder. Wellicht kan de wethouder hier al meer over vertellen.
De Politieke Unie ziet mede door alle ontwikkelingen ook druk ontstaan. Kosten in de uitvoering stijgen, investeringen vallen duurder uit dan geraamd en er wordt enorm veel inzet gevraagd van onze ambtelijke dienst.
De ambtelijke dienst willen we danken voor de heldere en duidelijke aangeleverde stukken, maar ook voor hun inzet. We zien dat er druk ontstaat op de agenda, ook met betrekking tot het vernieuwen van beleidsstukken zoals bijvoorbeeld de Woonvisie. We willen hierbij benadrukken niet met het vingertje te willen wijzen, want we zien dat de drukte en pop-ups zoals bijvoorbeeld de aankoop van het Dokten Janssencentrum, inpassing van zonnepanelen, en natuurlijk de wensen van de raad voor extra druk zorgen. De Politieke Unie gaat wanneer nodig graag in gesprek met het college over hoe we budgettair een goede balans kunnen vinden in de personele bezetting, met betrekking tot kennis en kunde, externe inzet en bijscholing. Dit om een correcte manier van faciliteren door onze organisatie te kunnen waarborgen. Daar doen we het tenslotte allen voor.
Het college geeft aan dat het Meerjarenperspectief onder druk komt te staan. Even pas op de plaats voor wat betreft moties en amendementen voor de inzet van extra structurele middelen vanuit de Politieke Unie. Veel van de verkiezingsitems van onze partij zijn opgenomen in het Coalitieakkoord. Het uitvoeren van dat akkoord heeft voor ons prioriteit. We zullen extra wensen vanuit onze fractie inbrengen bij behandeling van de betreffende beleidsnota’s zoals bijvoorbeeld seniorenwonen en studentenhuisvesting bij de Woonvisie, we willen budgetneutraal werken aan openstelling van de Poldertoren en gaan op de uitnodiging van de wethouder in om in gesprek te gaan over een Ervenconsulent.
We staan als Noordoostpolder voor grote investeringen, zoals het programma Voorzien in Vastgoed met op termijn de ontwikkeling van de VO-campus, de keuzes rond het Bosbad en de huisvesting van het Cultuurbedrijf, het Werelderfgoedcentrum en onze infrastructuur met bijvoorbeeld onderhoud aan onze wegen en bruggen in ons buitengebied. Voor het structureel tekort binnen Krachtig Noordoostpolder zal deze termijn ook een structurele oplossing moeten komen. Hiervoor zullen we het Rijk moeten aanspreken. Er zijn reserveringen met betrekking tot deze investeringen maar deze zullen ook vragen om extra middelen.
Er moeten weloverwogen keuzes worden gemaakt. Dit om de lastendruk voor onze inwoners niet onnodig te verhogen, en voorzieningen op termijn te kunnen blijven bieden.
Om goed in beeld te hebben wat de invloed is van deze mogelijke investeringen op ons huishoudboekje, dienen we de motie Meerjarenperspectief mede in. In de afwegingen over deze investeringen zal de Politieke Unie nadrukkelijk meewegen wat de toegevoegde waarde voor onze inwoners is.
Het onderhoudsniveau van de openbare ruimte, niet alleen het groen, blijft onze aandacht houden. Ondanks alle inzet van inwoners blijft dit een gemeentelijke taak. Voor voortzetting van het huidige onderhoudsniveau vraagt het college vanaf 2020 €160.000,- per jaar extra, en dit is ook noodzakelijk laat de praktijk ons zien. Onder de huidige weers- en bestrijdingsomstandigheden is de onkruiddruk hoog. Wij zien de motie biodiversiteit niet als kans. In ons buitengebied, waar het onderhoud door de aanwonenden wordt gedaan, willen we niemand opzadelen met de extra druk die deze biodiversiteit zal veroorzaken. Wij zullen omtrent het onderhoud van de openbare ruimte nog een themabijeenkomst beleggen.
De Politieke Unie dient de motie mede in om de verhoging van het mantelzorgcompliment uit de motie van 12 november 2018 terug te draaien conform de memo van het college van 20 juni 2019.
Tenslotte voorzitter, de Politieke Unie hecht waarde aan de voorbeeldfunctie welke we als raadsleden hebben, en wij zien dit graag terug in hoe we omgaan met elkaar als Raad, met ons uitvoeringsorgaan en ambtelijke dienst en met onze inwoners en ondernemers. Hier in deze zaal maar ook daarbuiten.