Na de Raad 14-4-2020
Een memorabele avond waarop in Noordoostpolder voor het eerst in de historie een raadsvergadering digitaal werd behandeld vanwege de Coronamaatregelen. Voor iedereen even wennen maar uiteindelijk een prima alternatief waarbij tot goede besluitvorming werd gekomen.
Bij de ingekomen stukken aan de raad vroeg onze fractie aandacht voor een motie vanuit de gemeente Drechterland, waarin aandacht werd gevraagd voor de gemeentelijke kosten welke uitvloeien uit de invoering van de Omgevingswet. Dit is weer een opgelegde ‘decentralisatie’ waarbij kosten verschuiven naar gemeente. Uiteindelijk resulteert het in een motie van de P.U. in de komende raadvergadering om bij de VNG te pleiten voor aanvullende voorwaarden om te komen tot budgetneutrale invoering.
Vervolgens stonden een aantal hamerstukken op de agenda, te weten: Bestemmingsplan Uiterdijkenweg 10 te Luttelgeest, aanleg 4e poot rotonde Dukaat/Kuinderweg, Bestemmingsplan ‘Ens – Oost, fase 1’ en keuze omgevingsvisie. De eerste 3 behoeven ons inziens geen verdere toelichting, de keuze omgevingsvisie betrof de keuze om over te gaan tot opstellen van één integrale omgevingsvisie voor zowel het fysieke en sociale domein. Een goede resultante vanuit mede de Werkgroep, welke raadsbreed werd aangenomen.
Dan de bespreekstukken. Allereerst de ‘Visie op gezondheidszorg Noordelijk Flevoland’. Volgens ons commissielid Arja Heerspink is deze gezamenlijke visie opgesteld vanuit inwonersperspectief door de patiëntenorganisaties, adviesraden sociaal domein en gemeenten Noordoostpolder en Urk. Onze fractie heeft positief gestemd, en het voorstel werd aangenomen.
Daarna de Nota van uitgangspunten Dokter Jansenlocatie. Omdat de koop van het voormalige ziekenhuis inclusief grond tijdelijk huisvesting zal bieden aan het Antonius tot het Zorgplein is ontwikkeld, wordt er vooruitlopend op herontwikkeling van de locatie naar wonen een nota van uitgangspunten aan de raad aangeboden. Weer een dossier waar de raad aan de voorkant wordt meegenomen. Toon van Steen was van mening dat dit document ruimtelijk een goed uitgangspunt is met voldoende aandacht voor doelgroepen die extra aandacht verdienen wat betreft woonvoorzieningen, te weten: senioren, starters en studenten. Tijdens de commissievergadering heeft de P.U. het college gevraagd met de initiatiefnemers voor het zogenaamde Knarrenhof in gesprek te gaan, denken in kansen, initiatief en locatie. Het amendement van D’66 om senioren sterker te prioriteren was wat de P.U. betreft overbodig gezien de reeds aanwezige aandacht hiervoor in het stuk. Het amendement haalde het niet maar de nota wel.
Daarna het ‘Regionaal kader zorglandschap Wmo 2020-2026. Met ingang van 2022 wordt ‘beschermd wonen’ gefaseerd een taak voor ons als gemeente. Hierbij gaat het om mensen met psychische kwetsbaarheid, psychische problematiek, verslavingsproblematiek, problemen door huiselijk geweld, kindermishandeling en dak- en thuislozen. Deze regionale visie is opgesteld na lokale werkateliers met bestuurders en het lokale veld. Ook ervaringsdeskundigen en regionale aanbieders hebben een waardevolle inbreng gehad. Het kader sluit tevens aan op de Sociale structuurvisie Noordoostpolder 2025 waarin meedoen en preventie, maar ook een passend voorzieningenniveau, een belangrijke rol spelen. Onze fractie stemde positief. Een motie van de PvdA liep op de uitvoering vooruit en werd ingetrokken.
Een motie van CDA en D’66 werd unaniem aangenomen om alle gemeenten en provincies die op het tracé van de ‘toekomstige Lelylijn’ liggen aan te schrijven met het verzoek aan alle betrokken fracties hun invloed aan te wenden realisatie van de Lelylijn op te nemen in de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ook door de Politieke Unie ondertekend, uitkijkend naar het effect.
Als laatste agendapunt een motie van de PvdA die het college verzocht een onderzoek te doen naar of er sprake is van aankoop van woningen in Noordoostpolder, en in het bijzonder Emmeloord, door kleine en grote beleggers voor “buy to let” doeleinden en de impact daarvan op de markt. Volgens Toon van Steen kwam de motie te vroeg, en zou besproken kunnen worden gelijktijdig met de Woonvisie. Wanneer de onderzoeksopdracht zou leiden tot een maatregel, moet deze deel uitmaken van een pakket en dus worden behandeld bij de Woonvisie. Onze fractie betwijfelt overigens de juridische haalbaarheid. De motie werd aangehouden tot behandeling van de Woonvisie.
Anders dan dit verslag suggereert waren we relatief vroeg klaar. Digitaal vergaderen lijkt de vergadertijd te verkorten en een goed debat is mogelijk, maar fysiek vergaderen is toch prettiger wat betreft interactie als gemeenteraad en met het college.
Toon van Steen