Na de raad 9-11-2020
Dit betrof de raadsvergadering waarin de najaarsrapportage 2020 en begroting 2021 werden vastgesteld. Deze vergadering vond digitaal plaats. Er werd besloten de partijen geen beschouwingen te laten doen gezien het digitale format. Helaas, normaalgesproken is dit toch een hoogtepunt in het politieke jaar. Tijdens het vragenhalfuur werden door Mark Dieleman vragen gesteld aan wethouder Simonse over het feit dat de luiers per 2022 niet meer in de Gft-container mogen worden gegooid. Onze zorg is dat, i.c.m. invoering van het recycle-tarief, voor een groep inwoners een ongewenste verhoging van de afvalstoffenkosten met zich meebrengt. Deze zorg hebben wij nog steeds.
Daarna volgden een aantal hamerstukken, te weten: verordening klachtencommissie (aanpassingen vanwege aangepaste wetgeving), een positieve reactiebrief op een ontwerpbesluit van de GGD tot coöperatievorming over te gaan voor het inrichten van de ambulancezorg, bestemmingsplan ‘Emmeloord, De Boei’ (nieuwbouw Jumbo inclusief 32 appartementen en het niet inrichten van het Jumboplein) en het plan van aanpak Omgevingsvisie (resultante vanuit de raadswerkgroep).
Het eerste debatstuk betrof de keuzenota 5G, de upgrade van het mobiele netwerk. De raad werd de keuze gesteld of de gemeente terughoudend wil omgaan met de uitrol van 5G, of dat we onze taken binnen de bevoegdheden uitvoeren. Onze fractie heeft voor het laatste gekozen en daarbij heeft Jozé een motie mede-ingediend om de landelijke onderzoeken die lopen naar de gezondheidsrisico’s betreffende 5G en de daaruit vloeiende aanbevelingen als voorwaarde te beschouwen voor verdere uitrol. Deze motie werd met algemene stemmen aangenomen, alleen de fractie van ONS was tegen het raadsvoorstel.
Hierna volgde de najaarsrapportage 2020. Door de maatregelen omtrent corona loopt de uitvoering van het gemeentelijk beleid en taken, her en der vertraging op. Nog niet zorgwekkend, maar daarvoor begrip. Wel hebben we de vraag gesteld of we de groep mensen die alleen via de balie de gemeente weet te bereiken (en niet digitaal), voldoende en tijdig gefaciliteerd kunnen worden. Antwoord van wethouder Uitdewilligen was dat dit de nodige aandacht krijgt.
Daarna de Programmabegroting 2021-2024. Bij behandeling van de perspectiefnota in juni heeft de raad het collegevoorstel met bezuinigingen overgenomen. Toch wilde de raad deze bezuinigingen deels omgedaan maken door inzet van incidentele middelen. Hiervoor diende de CU-SGP een motie in om daar eenmalig 9 ton voor in te zetten. Zij riepen het college op met een voorstel te komen. Onze fractie was van mening dat deze bevoegdheid behoort tot de raad, en dat de partijen zelf met een voorstel naar het college moeten komen in welke vorm deze bezuinigingen incidenteel ongedaan gemaakt kunnen worden. Hiervoor was brede steun, op de fractie van het CDA na die het college hierover wilde laten beslissen. Verder werden een aantal amendementen aangenomen die de steun van de P.U. ook kregen om tekstueel de nodige aandachtpunten in uitvoering toevoegden aan de begroting. Hierbij ging het om realisatie van het Zorgplein, het in kaart brengen van onveilige fietsroutes en het onderzoeken van een openbare toiletvoorziening in het centrum van Emmeloord. Een amendement van ONS, CU-SGP en CDA om een struweelplan (beplanting aanbrengen op akkers om de stand van weidevogels te verbeteren) op te stellen haalde ook een meerderheid, hier heeft onze fractie tegen gestemd.
Na vaststelling van de begroting volgden de belasting- en retributieverordeningen ter besluitvorming. Hierbij gaat het om vaststelling van de heffingstarieven voor de gemeentelijke diensten en belastingen. Onze fractie heeft een amendement opgesteld welke werd ondersteund door de VVD, ONS, SP en D’66 om de heffingstarieven m.b.t. het recycle-tarief ongedaan te maken. Het eigenlijk dus niet te gaan invoeren. Dit amendement zorgde voor de nodige consternatie. Wij hebben besloten deze in te trekken, omdat de besluitvorming omtrent invoering van DIFTAR of het recycle-tarief reeds in juni was genomen en het uitstellen hiervan via de heffingsverordening niet de weg is invoering te voorkomen. De fractie van de Politieke Unie is geen voorstander van dit systeem, en zal de voortgang rond de invoering kritisch en nauwlettend blijven volgen. We vermoeden dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 deze wijze van afvalinzameling de nodige aandacht zal krijgen. En terecht. Alle verordeningen werden met algemene stemmen aangenomen en daarmee eindigde deze raadsvergadering.