Na de raad juli 2023
Van de fractie
De laatste vergadering van dit seizoen…
De laatste vergadering van het seizoen is altijd de bespreking van de Perspectiefnota. In de perspectiefnota geeft het college aan op welke manier ze de begroting voor 2024 wil opstellen en ze geeft een ‘doorkijkje’ naar de jaren die volgen. De bespreking van deze nota is dus het laatste moment voor alle fracties om aan te geven welke onderwerpen ze graag toegevoegd wil zien aan de begroting en natuurlijk mag je ook aangeven welke zaken voor jouw fractie weggestreept kunnen worden.
Het college heeft er deze keer voor gekozen om de raad een perspectiefnota met een tekort van ruim een miljoen voor te leggen. Een miljoen is een groot bedrag, maar het is goed om te weten dat de totale begroting ruim 200 miljoen bedraagt. In procenten is het tekort dus miniem, maar toch.
Er is veel gesproken over het proces van deze perspectiefnota. Het college gaf in de tekst en in de mondelinge toelichting niet duidelijk aan op welke manier ze de raad in positie wilde brengen om aan te geven hoe ze het ‘gat in de begroting’ wil oplossen. Uiteindelijk is afgesproken dat de raad in september nog een memo krijgt met daarin de keuzemogelijkheden om de begroting sluitend te maken. Daar moet dan een definitieve keuze uit gemaakt worden.
Tijdens deze vergadering blijkt ook altijd dat er verschil zit in de politieke keuzes. Het college baseert haar voorstel op afspraken uit het coalitieakkoord en de coalitiepartijen hebben afgesproken dat ze die afspraken ook in hun bijdrage ‘vasthouden’ tenzij ze gezamenlijk afspreken dat je af wilt wijken omdat er bijzondere omstandigheden zijn.
Terugkerend punt is de wens van de overige partijen en om de groep die gebruik kan maken van allerlei ondersteunende maatregelen te verruimen. Nu kunnen mensen die tot 110% van het minimuminkomen verdienen een beroep op die regelingen doen, maar de wens van de oppositie is om dat op te hogen naar 120%. Dit voorstel is inmiddels meerdere keren ingebracht maar kan niet rekenen op een meerderheid omdat de coalitie afgesproken heeft om vast te houden aan de 110% regel en daarnaast in specifieke situaties maatwerk aan te bieden.
Het verzoek voor de ophoging zal in november bij de begrotingsbehandeling vast terugkomen. Dan moet blijken of de afspraken in het coalitieakkoord voor de samenwerkende partijen nog overeind blijven.
Wiemer Haagsma
CIE WO (Woonomgeving)
Verbeteren woningaanbod Jongeren (Perspectiefnota)
De afgelopen vergadering waarin we naast de jaarstukken ook de perspectiefnota bespraken, heb ik mijn eerste motie behandeld.
Deze motie over het verbeteren van het woningaanbod voor jongeren is ontstaan na een avond over de uitbreiding in Bant. Daar waren veel jongeren aanwezig die vragen stelden over wat hun mogelijkheden waren. De motie, welke samen met Wim van Wegen van de D66 en later ook ONS, moet er voor zorgen dat er meer prioriteit wordt gegeven aan het bouwen van een goedkoper segment woningen en ruimte te geven aan nieuwe initiatieven die een bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van het woningaanbod voor jongeren en starters.
Uiteindelijk is er dan een stemming en dan loopt de spanning best wel een beetje op, maar het was een prachtig resultaat: Unaniem aangenomen! Dit smaakt naar meer.
Tom Langenberg
Snelheidsaanpassing Espelerweg
Naar aanleiding van een nieuwsbericht dat de provincie de snelheid op de Espelerweg wil verlagen van 80 naar 60 hebben we als Politieke Unie politieke vragen gesteld. Wij denken dat het niet verenigbaar is met het zojuist gekozen superblocks concept om verkeer om te leiden via snellere wegen. Dit is immers niet meer reëel wanneer de snellere wegen wegvallen.
Het laat zien dat we in contact met de provincie moeten blijven en gezamenlijk moeten zoeken naar een oplossing. De antwoorden van de wethouder waren niet naar tevredenheid. We hebben dat ook besloten om samen met ONS en het CDA een agendaverzoek te doen. We willen de keuze van de provincie en de toekomstige keuzes in kaart hebben om duidelijk te krijgen wat voor impact dat op onze polder heeft en op de plannen die we hadden. Later meer..
Alex Tuinenga
CIE SLZ (Samenlevingszaken)
Motie PU-Toegankelijkheid Thuiskamer/Sociaal Loket (Perspectiefnota)
Tijdens de perspectiefnota heeft de Politieke Unie zich hard gemaakt voor een nog toegankelijker Sociaal Loket (de Thuiskamer). Het Sociaal Loket is ooit opgezet als laagdrempelige voorziening voor inwoners met vragen over gezondheid, welzijn, werk, wonen, geldzaken, meedoen in de samenleving of het opvoeden van kinderen. Het Sociaal Loket is dan ook de spil in het web.
Telefonisch weten veel inwoners het Sociaal Loket inmiddels te vinden. De praktijk leert echter dat voor sommige inwoners de drempel te hoog is voor een bezoek aan het loket. Inwoners kunnen niet zomaar binnenlopen maar worden in de hal aangesproken door een gastvrouw die vervolgens de deur naar het Sociaal Loket (de Thuiskamer) met een code van het slot haalt.
De Politieke Unie is zich ervan bewust dat niet iedereen met zomaar een vraag komt maar wellicht met een voor de inwoner serieus probleem. Dan moet je een aardige drempel over om hulp te vragen.
In onze motie verzoeken wij het college om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken voor een drempelverlagende toegang. Juist daar waar we onze inwoners graag willen helpen hebben we wellicht onvoldoende toegankelijk gemaakt. De Politieke Unie is dan ook verheugd dat deze motie unaniem door de raad is aangenomen.
Motie PVDA-Verruiming Bijzondere Bijstand (Perspectiefnota)
Armoede is en blijft een speerpunt voor de Partij van de Arbeid.
Met de motie, verruiming bijzondere bijstand, vraagt de partij ruimte om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om inwoners te helpen die door het ijs zijn gezakt. Een bekende term die gebruikt wordt binnen het Sociaal Domein als inwoners buiten hun schuld maar door een opeenstapeling van incidenten in de problemen zijn geraakt.
De Politieke Unie is mede ondertekenaar bij deze motie als ook de andere coalitiepartijen. Wij zijn altijd voor maatwerk geweest en niet voor het collectief ophogen van regelingen. Dat maatwerk zou via de bijzondere bijstand verleend kunnen worden en dat is de oproep aan het college om juist dat te onderzoeken. Ook deze motie is unaniem aangenomen.
Motie PVDA-Tegengaan van niet-gebruik inkomensregelingen (Perspectiefnota)
Ook deze motie heeft betrekking op het Sociaal Domein. De PVDA wil met deze motie aandacht vragen voor het niet-gebruik van de inkomensregelingen. De praktijk laat zien dat niet alle inwoners die recht hebben op inkomensaanvullende voorzieningen hier ook gebruik van maken. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals er geen gebruik van willen maken of niet wetende dat ze er zijn. De motie is erop gericht dat de mensen die het betreft en bij de gemeente bekend zijn geattendeerd worden op deze inkomensaanvullende regelingen.
De Politieke Unie is mede ondertekenaar van deze motie omdat wij vinden dat deze regelingen bekend moeten zijn bij de doelgroep waarvoor ze bedoeld zijn. De wethouder gaf aan dat inwoners hier al geattendeerd op worden. Desondanks werd de motie in stemming gebracht en is uiteindelijk verworpen.
Yvonne Knobbout
De lange vergadering
Zo noem ik deze vergadering altijd, maar zoals Wiemer hem juist benoemt, de Perspectiefnota. Deze keer een nota met een golf aan moties. Veel die gericht zijn op het sociaal domein. Allemaal willen we wat anders voor inwoners, de Politieke Unie heeft gekozen om zich te richten op bewegen.
Een aantal initiatiefnemers heeft een tijdje geleden hun ideeën bij ons als raad aangegeven. We hebben een motie ingediend om deze initiatieven te steunen. We hebben met respect gekeken naar de initiatiefnemers, het werk dat ze hebben verricht, het geld wat ze al bijeen gebracht om hun ideeën te realiseren. Helaas misten ze allemaal nog een deel van de financiering. Hier was onze motie dan ook op gericht, pas het laatste stukje bij als gemeente om de mooie ideeën te realiseren.
We hadden de pumptrackbaan (een idee van een enthousiaste inwoner) ook in onze motie opgenomen, met de opdracht dat hier ondersteuning plaats moest vinden om deze inwoners te helpen met het vinden van fondsen en geldschieters.
Doordat de motie van het CDA met dezelfde strekking al was overgenomen en de CU/SGP na een vlammend betoog voor de pumptrackbaan ook ons enthousiast heeft gekregen, hebben wij onze motie niet meer ingediend, omdat door de andere moties ook ons doel al was bereikt.
Een motie voor leuke hinkelpaden in de wijken werd helaas door de andere partijen niet met hetzelfde enthousiasme ontvangen. Ik kreeg een doosje krijtjes van de VVD om deze zelf te gaan tekenen. Na de raad heb ik de krijtjes uitgedeeld aan iedere partij, nu maar hopen dat deze goed gebruikt worden zodat we toch hier en daar een hinkelpad tegenkomen en even een sprongetje kunnen wagen!
Verder hebben we een motie ingediend met betrekking tot ‘het Vlie’, het zorgplein dat in Emmeloord moet komen. We vinden de communicatie minimaal, en merken bij onszelf én zeker ook bij de inwoners onrust. Er moet duidelijke communicatie komen en we willen meegenomen worden in de planning en de gebeurtenissen rondom het Vlie, de wethouder gaat dit uitvoeren nadat de motie met een meerderheid van stemmen is aangenomen.
Arja Heerspink
CIE BFE (Bestuur, Financiën en Economie)
Jaarstukken 2022
De Politieke Unie vindt het mooi dat er wederom goede resultaten behaald zijn in 2022. Uitdaging voor de gemeente blijft om het geld dat beschikbaar is voor activiteiten zoveel mogelijk in het lopende jaar uit te geven. We hebben daarom ook opgeroepen om voor 2024 waar mogelijk strakker te begroten.
Tevens hebben we aangegeven dat we het jammer vinden dat de 10.000 euro voor de dorpen en de 1 miljoen voor de starterslening nog niet zijn ingezet. We hebben echter toezegging van het college dat dit in 2023 nog wordt opgepakt in het najaar. Dan is een beeldvormende bijeenkomst over hoe starters op de woningmarkt zo goed mogelijk geholpen kunnen worden.
Tevens komt er een voorstel naar de raad over de 10.000 euro voor de dorpen.
De amendementen van CU/SGP en Groen Links om de minimaregeling naar 120% te verhogen en meer geld te reserveren voor de schulddienstverlening haalden het allen niet. We vinden als Politieke Unie dat er zoveel mogelijk op maat mensen geholpen moeten worden m.b.v. de regelingen die beschikbaar zijn.
Voorzien in Vastgoed – ViV
Voorzien in Vastgoed kun je zien als investeren in stenen en niet in mensen. Echter de Politieke Unie ziet juist het belang van deze investeringen in stenen t.b.v. onze inwoners en bedrijven!
Want we hebben het over scholen voor onze kinderen, de brandweerkazernes, het cultuurbedrijf, het zwembad. Daar profiteren echt heel veel inwoners van. Het zijn bovendien verplichtingen voor onze gemeente om de gebouwen te onderhouden, te renoveren of te vernieuwen.
Er ligt inderdaad een zware en bijzondere opgave om scherp te blijven op de keuzes die binnen het programma ViV gemaakt kunnen en moeten worden. Niet voor alles is geld en een keuze voor het ene betekent uitstel of afstel voor iets anders.
Het college heeft een koers aangegeven voor 2023 en daarna hoe ze daarmee om willen gaan en hoe ze de raad daarin willen betrekken. Wij denken dat dit goed is. We merken daarbij op dat er extra tijd besteed moet worden aan de momenten van keuzes, zoals die nu bijv. ook ontstaat voor VSO in relatie tot de VO Campus.
Maar gelukkig zien we in onze gemeente met een goede planning nog veel kansen om zaken te realiseren voor ViV, ondanks de enorme prijsstijgingen.
Een motie van het CDA om geen budget overschrijding voor het zwembad en de VO Campus meer te accepteren haalde het niet. Alle partijen stemden in met de budgetaanpassing van ViV van 16 miljoen voor de komende 4 jaren.
Een motie van de CU/SGP bij de perspectiefnota is door het college overgenomen. Het verzoek in deze motie ging er om dat we reeds bij de perspectief nota een kostenraming krijgen, i.p.v. bij de begroting. Dat geeft de raad meer tijd om hier adequaat op te reageren.
Regio Zwolle (Perspectiefnota)
In navolging op het amendement m.b.t. de meerjarige agenda Regio Zwolle hebben we middels een motie, samen met de CU/SGP, het CDA, VVD en ONS vastgelegd dat de gemeente altijd de basisbijdrage voor € 2,37 per inwoner in de begroting kan opnemen. Daarnaast is er invloed voor de raad vastgelegd om nog een keuze te hebben aan welke programmalijnen we in de komende jaren deelnemen. Daardoor is er ook invloed op de hoogte van de bijdrage per inwoner.
De motie is met ruime meerderheid aangenomen. Alleen D66, Groen Links en PVDA vonden dat de motie een negatief signaal was m.b.t. de samenwerking met Regio Zwolle, waardoor ze tegen stemden.
Afvalcontainers (Perspectiefnota)
De Politieke Unie en afval, daar blijven we actief mee. In dit geval was er voorwerk verricht door de CU/SGP en kwamen deze met een motie om afval containers bij de hoogbouw te plaatsen. Dit i.v.m. de overlast van het plastic afval dat nu in zakken wordt opgehangen. De kosten voor HVC om dit afval op te halen met 2 personen op de vrachtwagen zijn hoger, de BOA’s worden regelmatig ingezet om het afval probleem op te lossen en de ergernis van de inwoners over dit onderwerp is groot. Al met al reden voor de Politieke Unie om deze motie mede te ondertekenen, omdat de investering die ermee gemoeid is ook weer wordt terug verdiend. Als we zouden moeten wachten tot HVC deze containers plaatst, dan gaat dat veel te lang duren en bovendien moet het dan ook betaald worden.
Het college verzocht zelfs om de motie te verruimen van 30 naar 40 containers, zodat alle knelpunten in de Noordoostpolder op dit punt kunnen worden aangepakt.
Albertine Evers