Na de raad juni 2023
Nogmaals.…het beleid t.a.v. huisvesten arbeidsmigranten.
In de vorige nieuwsbrief heb ik u geïnformeerd over de algemene zaken t.a.v. het huisvestingsbeleid.
In de laatste commissievergadering hebben we als fracties gesproken over negen stellingen die het college aan ons had voorgelegd. De ‘opbrengst’ van deze vergadering geeft het college inspiratie om het huidige beleid op een aantal punten aan te passen. Het is al duidelijk dat er voor de bebouwde kom geen aanvragen meer in behandeling worden genomen. Dat is dus een ingrijpende wijziging van het beleid. Ook wordt een aantal oude bestemmingsplannen zo aangepast dat huisvesting zonder vergunning na de aanpassing niet langer mogelijk is.
Voor het landelijk gebied hebben de fracties aangegeven dat er veel spanning zit op de categorie 1 locaties, dat zijn de locaties waar tot 20 plaatsen gerealiseerd kunnen worden. Advies is om deze locaties ‘bedrijfs gerelateerd’ te maken. Dus als een ondernemer aan kan tonen dat de huisvesting voor haar/ zijn eigen bedrijf bedoeld is dan kan er nog een aanvraag ingediend worden.
Daarnaast is aangegeven dat huisvesting gerealiseerd moet worden in de directe omgeving van het werk. Dat geeft de mensen de mogelijkheid om op de fiets naar het werk te gaan. Ook zullen de locaties moeten voldoen aan de voorwaarden die de commissie Roemer heeft geadviseerd. Op die manier komt er meer ruimte voor de bewoners en wordt er meer ruimte gecreëerd voor ontspanning en privacy.
Het college verwacht in de herfst met een concreet voorstel naar de raad te komen om op die manier het huisvestingsbeleid nog meer ‘passend bij Noordoostpolder’ te maken.
Wiemer Haagsma
CIE WO (Woonomgeving)
Hoe gaan we de polder verduurzamen?
We bewegen weg van fossiel en moeten op zoek naar een duurzame energiemix.
Afgelopen raad hebben wij de motie van de VVD over kernenergie mede ondertekend. We zien als Politieke Unie een rol voor kernenergie in de energiemix van de toekomst. In geval van de polder niet in de vorm van een grote maar een zogenaamde “kleine modulaire reactor”. Deze reactoren worden door velen gezien als de toekomst van kernenergie maar is nog in ontwikkeling. Koppelkansen met warmte voor bijvoorbeeld het glastuinbouw gebied maken deze optie des te interessanter.
Na de discussie in de raad kwam er weinig steun voor de motie zoals hij er lag, voornamelijk door punt 1 van het dictum. Hier werd gesteld dat we ons gebied actief aan zouden bieden bij het rijk als locatie. De gedachte hierachter was om de discussie over kernenergie in de polder aan te zwengelen. De afspraak die we met de raad gemaakt hebben is om dit onderwerp in de commissie terug te laten komen met inbreng van experts.
Op 26 mei hebben we met de commissie woonomgeving een bezoek gebracht aan een tweetal boerenwindmolens. De discussie over solitaire molens is jaren geleden al afgerond maar nu terug in de vorm van kleine boerderijwindmolens. Om boerenerven te verduurzamen is de vraag vanuit de sector om meer ruimte voor hogere windmolens. De maximale hoogte is nu 15 meter. De vraag van LTO is 35 meter. De hoogste molen waar we zijn geweest was 25 meter as-hoogte. Opvallend was dat deze molens door ranke bouw en relatief kleine wieken niet erg opvielen in het landschap. Juist landschappelijke inpassing is een struikelblok bij windmolens. Vooralsnog komen de beperkingen in regelgeving bij de provincie vandaan en zijn we dus als gemeente niet direct aan zet om hier verandering in te brengen. In de fractie van de Politieke Unie is de discussie hierover ook nog niet afgerond.
Alex Tuinenga
CIE SLZ (Samenlevingszaken)
Zienswijze GR IJsselmeergroep
Naar aanleiding van het jaarverslag 2022 en begroting 2024 van de IJsselmeergroep (Concern voor Werk) is er een concept-zienswijze aangeboden door de raadsrapporteurs aan de raadscommissie. Tijdens de commissievergadering van BFE werd deze besproken.
Concern voor Werk is een sociale onderneming en draagt bij aan een inclusieve arbeidsmarkt door inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt een plekje te bieden.
Uit de stukken valt een positief resultaat te lezen waardoor risico’s voor de toekomst opgevangen kunnen worden. Als kanttekening vroegen de raadsrapporteurs zich af in hoeverre het wenselijk is om zoveel reserve op te bouwen.
De begroting 2024 wordt vanwege de nieuwe wet omtrent de Wet Gemeenschappelijke Regeling reeds aangeboden. Het nadeel hiervan is dat eventuele veranderingen van Rijksbijdragen hierin niet meegenomen zijn. Daarom sluiten de raadsrapporteurs aan bij het bestuurlijk overleg in het najaar waar tevens de begroting wordt besproken.
Tijdens de raadsvergadering werd dit stuk als hamerstuk behandeld.
Yvonne Knobbout
CIE BFE (Bestuur, Financiën en Economie)
Samenwerking Regio Zwolle
De Politieke Unie vindt de samenwerking in en met de Regio Zwolle belangrijk. We zij voorstander van regionale samenwerking en zien daarvan de voordelen. Er is meer slagkracht nodig om in een groter verband onderwerpen in Den Haag en Europa aan te kaarten.
In het VNG Magazine nr 10 stond een artikel over de Regio. Martijn van Steen verwoord daarin mooi dat een regio alleen goed werkt als leden het welbevinden van het geheel laten prevaleren en niet alleen het eigen nut. Echter ook hij stelt de vraag of de gemeente de strategie heeft om de regionale samenwerking optimaal te benutten.
In de aanloop naar de raadsvergadering van 5 juni is er door raadsleden, de griffie, de burgemeester, de ambtenaar veel tijd en energie gestoken in het onderwerp om alle relevante informatie te verzamelen om tot de juiste keuzes en afwegingen te kunnen komen. Het heeft zichtbaar gemaakt, wat is er nu al wel en wat is er nog niet.
De memo die we na de commissie vergadering van het college ontvingen is een verantwoording van de activiteiten van de afgelopen jaren, maar we missen nog de ambitie van het college m.b.t. de verschillende programma’s. Het gaat hier niet alleen gaat om eigen gewin voor de Noordoostpolder, maar welke strategie heeft de gemeente om de regionale samenwerking optimaal te benutten?
Vanuit de Politieke Unie hebben we ook navraag gedaan bij bedrijven, die meedoen met de regeling Upgrade Jezelf. De resultaten die er nu zijn behaald worden door sommigen gezien als positief. Wij zien ze vooral als kansrijk, want als er nu 8 bedrijven in de Noordoostpolder mee doen aan Upgrade Jezelf, dat is 1% van alle BVN bedrijven. De bedrijven die er aan mee doen zijn er positief over, dus dat biedt mogelijkheden.
We hebben een amendement ingediend met CDA, CU/SGP en PVDA. Als we meer investeren in de regio met een hogere bijdrage per inwoner en deelname aan 4 programma’s, zijn we daar dan ook echt klaar voor? Vanuit de Politieke Unie geven we graag mee dat juist het potentieel dat de regionale samenwerking in zich draagt, vraagt om verdieping. Het is niet meer die club die in 2009 startte, maar de Regio professionaliseert en wij moeten daar als gemeente ook klaar voor zijn. Het amendement is door de gehele raad aangenomen. In de perspectiefnota zullen we met een “vervolg amendement” komen m.b.t. de financiële bijdrage per inwoner.
Albertine Evers