Nieuwsbrief: december 2024
Beste lezers,
In deze nieuwsbrief leest u over een aantal politieke zaken die in december op de agenda stonden. Ook tijdens deze raadsvergadering hebben we weer gebruik gemaakt van het vragenuur. Arja Heerspink heeft vragen gesteld over het (vroegtijdig) afsteken van vuurwerk en het beleid voor handhaving op vroegtijdig afsteken. Albertine Evers heeft vragen gesteld over de verkeerssituatie op de Sloefweg / Mammouthweg en Drietorensweg. Daar waren zonder informatie naar de aanwonenden allerlei verkeerstekens verdwenen en dat leverde natuurlijk verwarring op. Ook in de vergadering zelf hebben wij onze bijdrage geleverd, bijvoorbeeld t.a.v. de Ontwikkelperspectieven woningbouw voor de dorpen en de huisvesting van het Cultuurbedrijf. Over een aantal van die onderwerpen leest u in deze nieuwsbrief.
Namens de fractie wens ik u fijne feestdagen en een gezond 2025.
Voor reacties of vragen over de Nieuwsbrief kunt u contact met mij opnemen. Mijn mailadres is; w.c.haagsma@planet.nl
Wiemer Haagsma
Na de raad: vragen half uur
16-12-2025
Veiligheid op de buitenwegen
De gemeente heeft recent snelheidsborden en tekens op de weg voor 60 km/uurverwijderd op de Drietorensweg. Tevens zijn de haaientanden verwijderd op de kruisingen met de Sloefweg en Mammouthweg. Deze aanpassingen maken uit van een bredere aanpak in lijn met het Mobiliteitsplan 2030, maar hebben geleid tot vragen van omwonenden en weggebruikers, omdat die er niet specifiek over zijn geïnformeerd.
Waarom deze wijzigingen?
De Drietorensweg, Sloefweg en Mammouthweg maken deel uit van het pilotgebied “superblock Kleiweg/Bomenweg e.o.” In dit gebied is de maximumsnelheid op alle erftoegangswegen vastgesteld op 60 km/uur. Binnen een dergelijke zone worden alle wegen gelijkwaardig en gelden standaard verkeersregels, zoals voorrang voor verkeer van rechts. Voorrangskruisingen en markeringen zoals haaientanden passen niet binnen deze nieuwe inrichting, aldus de gemeente.
We hebben de volgende vragen aan de wethouder gesteld en zijn eerste reactie staat onder de vragen.
1. Hoe kan het zijn dat deze maatregelen zijn getroffen zonder informatie aan de bewoners?
Er wordt aangegeven dat de bewoners een brief hebben ontvangen, maar de bewoners aan de aanliggende wegen weten daar niets van.
Het betreft zowel het weghalen van de 60 km/uur borden als de haaientanden.
Het antwoord op deze vraag staat nog open en volgt hopelijk in Jan. 2025 in een memo/brief.
2. Hoe kan het zijn dat de maatregelen worden genomen en er eerst een onveilige situatie ontstaat en er pas later borden worden geplaatst? Vanaf maandag 16-12 hebben we begrepen worden er borden geplaatst.
Dit is een procesfout. Het proces voor de borden bestellen en plaatsen wordt aangepast.
3. De maatregel voor 60 km/uur voor de gehele polder gaat nog niet in. Bent u zich er van bewust dat er geen enkele zichtbare borden zijn die het pilot gebied markeren waar dat van toepassing zou zijn. Dus in de beleving van de weggebruikers geldt gewoon 80 km/uur, nu de 60 km/uur borden zijn weggehaald.
In basis wordt het pilotgebied als je dat binnen rijdt voorzien van 60 km/uur op het wegdek. De vraag is of dit duidelijk genoeg is, maar dat zal moeten blijken. Het is een pilot die gemonitord word.
De wethouder analyseert ook twee ongevallen in het gebied of die verband houden met de recente wijzigingen.
In het nieuwe jaar volgen we de ervaringen in het pilot gebied en zien we de memo/brief van de wethouder graag tegemoet.
Mvg. Albertine Evers
Na de raad: vragen half uur
16-12-2025
Vuurwerkwerkoverlast
Tijdens het vragenhalfuur heeft de Politieke Unie vragen gesteld mbt vuurwerkwerkoverlast. Op diverse plekken in de Noordoostpolder hebben inwoners last van vuurwerkoverlast, en dan hebben we het niet over regulier toegestaan vuurwerk, maar harde knallen die waarschijnlijk afkomstig zijn van illegaal vuurwerk. We hebben vragen gesteld over de (preventieve) aanpak om dit te voorkomen en te handhaven. Wanneer de politie gebeld wordt, lijkt het er op dat er een soort van gedoogbeleid gevoerd wordt. Burgemeester de Groot heeft aangegeven dat er wél gehandhaafd wordt en dat er ook al preventieve acties geweest zijn om illegaal vuurwerk op te sporen. Daarnaast roept hij op om te blijven melden wanneer men last heeft van vuurwerk.
3MMC
Tijdens deze raadsvergadering lag er een motie om het ge en verbruik van 3MMC te bespreken en het college op te roepen om vervolgstappen gericht op preventie te nemen. Door tijdgebrek is deze doorgeschoven naar de raadsvergadering van januari 2025
Arja Heerspink
Na de raad (SLZ)
16-12-2025
Meerjareninvesteringsplan (MIP) Buitensport
Het Meerjareninvesteringsplan (MIP) voor buitensportaccommodaties geeft een gedetailleerd overzicht van de geplande renovaties en onderhoudswerkzaamheden voor de komende 40 jaar. Dankzij dit plan kan de gemeente sportvelden renoveren en onderhouden, zodat ze voldoen aan de huidige veiligheidsnormen en de eisen van sportbonden.
1. In verschillende dorpen is er een wens voor de aanleg van kunstgrasvelden. Om desinvesteringen te voorkomen, hebben CDA, VVD en de Politieke Unie gezamenlijk vragen gesteld aan de wethouder. Deze vragen richten zich op de volgende punten:
In gesprek blijven met de sportverenigingen.
2. Het presenteren van een kostenplaatje ruim voor de perspectiefnota, aangezien de sportnota pas rond de zomer wordt verwacht.
De wethouder heeft toegezegd deze punten op te pakken. Het MIP is een belangrijke stap in het waarborgen van kwalitatieve en veilige sportfaciliteiten voor de toekomst.
Yvonne Knobbout
Na de raad (SLZ)
16-12-2025
Raad zet volgende stap in cultuurhuisvesting
Cultuurhuisvesting binnen de gemeente Noordoostpolder staat al lange tijd op de agenda. Tijdens de laatste raadsvergadering is er een belangrijke stap gezet in de volgende fase. In april 2023 werd de Startnotitie Cultuurhuisvesting vastgesteld, waarmee de basis is gelegd voor dit traject. Gevolgd door een Ambitiedocument waarin verschillende richtingen werden geschetst voor de toekomstige invulling van cultuurhuisvesting, gebaseerd op gesprekken met het Cultuurbedrijf, de bibliotheek en andere culturele partijen in de Noordoostpolder.
Tijdens de commissievergadering van 2 december zijn deze opties uitgebreid besproken. Dit heeft geleid tot een motie, die op 16 december unaniem door de gemeenteraad is aangenomen. Hieruit komt naar voren dat theater ’t Voorhuys de voorkeurslocatie is voor de nieuwe cultuurhuisvesting. De motie verzoekt de kwartiermakers om twee scenario’s verder uit te werken:
1. Huisvesting van het Cultuurbedrijf (Muzisch Centrum en kunstuitleen) bij theater ’t Voorhuys.
2. Een variant waarin ook de bibliotheek onderdeel wordt van de cultuurhuisvesting bij theater ’t Voorhuys.
Daarnaast vraagt de motie expliciet om onderzoek naar de impact van deze plannen op verkeersbewegingen en parkeerdruk.
De PU ondersteunt deze aanpak en kijkt uit naar de verdere uitwerking van deze plannen. Voor de PU is het Cultuurbedrijf dé kernpartner binnen dit traject, de bibliotheek is een mogelijke aanvullende partner.
Alice Leijten
Uit de raad (WO)
16-12-2025
Woonbehoefte en Perspectief voor de Dorpen
Tijdens de afgelopen raadsvergadering hebben wij ons als Politieke Unie met volle overtuiging ingezet om meer perspectief te creëren voor de kleinere dorpen in de Noordoostpolder. Het recent uitgevoerde woonbehoefteonderzoek geeft ons een helder inzicht in de specifieke woonwensen en behoeften op dorpsniveau. Dit onderzoek biedt een uitstekend uitgangspunt om de komende jaren woningbouw gericht te programmeren.
Wij zijn verheugd dat onze wethouder al de keuze heeft gemaakt voor het hoog-dorpse scenario. Dit betekent dat woningbouw evenwichtiger wordt verdeeld over alle dorpen, in plaats van een sterke focus op alleen Emmeloord. Voor de leefbaarheid en het toekomstperspectief van onze dorpen is dit een cruciale stap. Het biedt ruimte aan jonge gezinnen, ouderen en nieuwe inwoners om zich in hun eigen of een nieuw dorp te vestigen.
Extra aandacht voor de kleinere dorpen
Om deze ontwikkeling extra te ondersteunen, hebben we als Politieke Unie twee amendementen ingediend. Deze amendementen hebben tot doel om extra ruimte te creëren voor woningbouw in de kleinere dorpen. De huidige woningmarkt biedt unieke kansen om juist deze dorpen te laten groeien en bloeien.
Met deze aanpak versterken we de positie van verenigingen en behouden we essentiële voorzieningen in de dorpen. Zo zorgen we ervoor dat niet alleen de woningvoorraad toeneemt, maar ook de sociale cohesie en leefbaarheid worden bevorderd.
Deze amendementen hebben het unaniem gehaald.
Alex Tuinenga
Uit het bestuur
21-12-2025
En bijna is 2024 al weer voorbij. Voor het bestuur een relatief rustig jaar. De fractie daarentegen is in onze ogen druk. Het lijkt wel dat er steeds meer op het bordje komt van de lokale politiek. Eén van onze bestuursleden zit bij toerbeurt bij de maandelijkse fractievergaderingen om feeling te houden met elkaar.
Gemeenteraadsverkiezingen
2026 lijkt nog ver weg maar dan zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en zijn we toch al weer met de voorbereidingen begonnen. Immers volgend jaar om deze tijd moet er weer een nieuw verkiezingsprogramma liggen en zeker zo belangrijk een nieuwe kieslijst. Als er onder onze leden nog mensen zijn die voor de Politieke Unie actief willen worden in de gemeentepolitiek of als u mensen kent, houden wij ons aanbevolen. Wij zijn de grootste partij van de polder en dat willen we graag zo houden! U kunt altijd contact opnemen met Wilbert Ritsema 06-5875 3089 of Anouk Scholtens 06-4786 0162. Rest mij u namens het bestuur een ieder gezellige feestdagen en een gelukkig 2025 toe te wensen.
Theun Tuinenga