Raadsbrief van de burgemeester
In verband met de corona-crisis ontvingen wij als raadsleden onderstaande brief omtrent de aanpak het college en andere informatie hieromtrent.
Deze informatie over corona willen wij graag met u delen.
Raadsbrief
24 maart 2020
Beste raadsleden,
Net op het moment dat de nieuwsbrief zou worden verzonden kondigde het kabinet nieuwe maatregelen af. Vandaar iets later, maar wel actueel hierbij de laatste informatie. Steeds duidelijker wordt dat de crisis nog steeds veel aandacht van ons allemaal vraagt. In mijn videoboodschap wijs ik daar ook nog maar eens op. Blijf de maatregelen naleven. Ook via onze social media wijzen we vooral de jeugd op de risico’s van samenscholen. We deelden een cartoon hierover en staan in contact met de sportverenigingen die erop toezien dat de jeugd geen bezit neemt van hun accommodaties. Alle ouders hebben via de onderwijsinstellingen inmiddels een brief ontvangen waarin we vragen om samenscholen te voorkomen. Ook via onze medewerkers buiten en onze partners in het sociale domein worden groepjes mensen er actief op gewezen dat ze afstand moeten houden.
Eerste overlijdensgeval in de gemeente
Vandaag ontvingen wij het trieste bericht van het eerste overlijdensgeval in onze gemeente. Een 80 jarige inwoner van Creil overleed aan de gevolgen van het coronavirus.
Menselijk gedrag / handhaving
Gisteren kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan. Die geven mij als burgemeester, al of niet in afstemmimg met de voorzitter van de veiligheidsregio, meer bevoegdheden om op te treden tegen overtreding van de regels.
De landelijke media laten nogal verontrustende beelden zien. Van mensen die nog steeds onverantwoord samenkomen. Het afgelopen weekend is door de politie en de handhavers voortdurend gemonitord. Hoewel er geen sprake is van grote excessen, zijn er ook in onze gemeente zaken die aandacht vragen.
Het toezicht wordt vanaf nu uitgevoerd vanuit de nieuwe regels, maar ons beleid is en blijft vooralsnog: eerst aanspreken als er dingen worden gezien. Dat werkt. Extra handhaven is nu niet noodzakelijk maar sluiten we niet uit. Dat is nu. Een werkgroep buigt zich momenteel over de handhavingsstrategie. Verwacht wordt dat zij 25 maart met een advies komen. Dit delen wij dat met u.
Carrefour, IGW en wijkbeheer monitoren openbare plekken zoals de skatebaan en speeltuinen en er is contact met de dorpsvoorzitters. Mochten jullie zelf zaken tegenkomen, ook als raadslid mag je mensen daar rustig op aanspreken.
Wij hebben contact met de ondernemers die sinds gisteren moeten sluiten en de ondernemers die open mogen blijven informeren we over de voorwaaarden waaronder dat mag.
Communicatie
In deze tijd van crisis communiceren we vanuit een strakke en eenduidige structuur. Het is goed dit nog eens met jullie te delen. Over onze communicatie hebben we afspraken gemaakt in ons crisisteam, ook mag het niet strijdig zijn met alle andere communicatiekanalen zoals de veiligheidsregio, de landelijke overheid, het RIVM en de GGD. Wij staan voortdurend met deze organisaties in contact.
Naast communicatie aan de inwoners communiceren we ook nog heel gericht met specifieke doelgroepen. Denk aan zorg, onderwijs, sport en de evenementenbranche.
Communicatie over de medische kant van de epidemie wordt gedaan door het RIVM en de GGD. Wij delen dat op onze website, die dagvers wordt bijgehouden.
Verder gebruiken we onze socials, persberichten en is er rechtstreeks contact met inwoners die vragen hebben. De omstandigheden veranderen voortdurend en hierop reageren we zo snel mogelijk. Jullie mogen er vanuit dat we alles doen om onze inwoners voldoende te informeren.
Dagelijks monitoren we de social media in onze gemeente. Het algehele beeld is dat het rustig is. De telefoontjes die wij binnenkrijgen komen vooral van ondernemers.
Steunmaatregelen Jeugd
De onderwijsinstellingen zijn op de hoogte gebracht van een aantal steunmaatregelen voor kinderen die niet kunnen beschikken over digitale leermiddelen, kinderen die extra ondersteuning nodig hebben en kinderen in een onveilige thuissituatie. Wij hebben de onderwijsinstellingen gevraagd ons te informeren over deze situaties zodat wij daar adequaat ondersteuning kunnen bieden.
Helpen waar het kan
Overal ontstaan bijzondere initiatieven. Initiatieven waarbij mensen naar elkaar omkijken. Er voor elkaar willen zijn. Op onze website hebben we het overzicht van alle bekende en relevante initiatieven aangevuld met drie nieuwe landelijke initiatieven / hulplijnen waar mensen met een hulpvraag terecht kunnen. https://www.noordoostpolder.nl/hulp-nodig-iets-doen-voor-een-ander
Ondernemers
De door het kabinet aangekondigde steunmaatregelen vragen ook van ons nadere uitwerking. Op dit moment werkt een aantal collega’s aan een uitvoeringsplan. Na bespreking hiervan in het college maken wij deze aanvullende steunpakketten integraal kenbaar. Op onze website is hierover nu al veel informatie gedeeld. https://www.noordoostpolder.nl/ondernemen-en-corona
Bij de voorstellen is rekening gehouden met de (snelle) uitvoerbaarheid ervan en we kunnen deze dus spoedig uitvoeren. Mocht hiervoor een bekrachtiging van het college nodig zijn, dan leggen wij dit door middel van collegebesluiten voor.
Besluitvorming en dienstverlening
De besluitvorming van het college en de directie loopt op dit moment gewoon door. De overleggen vinden net als alle andere plaats via Facetime, inbellen of Whatsapp. Het is soms even wennen maar het gaat goed! In de dienstverlening zoals we die vorige week hebben aangepast zijn geen wijzigingen.
Omgevingsbeeld
Het beeld op social media is rustig. Onze Facebookberichten worden goed gelezen en gedeeld. Trending is het filmpje van de burgemeester met de jeugdburgemeester met bijna 10.000 kijkers en 230 reacties, opmerkingen en deelacties. Onze samenscholingscartoon bereikte bijna 7000 mensen.
Milieustraat
Wij monitoren dagelijks de drukte bij de milieustraat. Vorige week viel de drukte mee. Als het druk wordt worden wij hierover direct geïnformeerd zodat we op social media kunnen reageren. Er worden nog posters gemaakt met maatregelen en er staat een tekstkar met beperking van de toegangsregels.
HVC communiceert zelf ook over de drukte bij de milieustraten. Dit doen ze door advertenties op social media ook specifiek gericht op inwoners van onze gemeente en vorige week een pushbericht via de HVC app.
Dr Jansencentrum
De Veiligheidsregio Flevoland is gestart met de voorbereiding van het opzetten van zogeheten Corona Verpleegafdelingen. Dit vanwege de huidige situatie met betrekking tot de corona-crisis. Een van de locaties is in het Dokter Jansencentrum. Vanavond neemt de Veiligheidsregio hier een definitief besluit over
Wat is een Corona Verpleegafdeling?
De verpleegafdeling is bedoeld om mensen met Corona op een betrokken en kwalitatieve manier die zorg en verpleging te geven die ze nodig hebben. Het gaat om patiënten die:
- te ziek zijn om thuis of in hun zorginstelling te kunnen blijven, maar (nog) geen ziekenhuisindicatie hebben.
of - die geen ziekenhuisindicatie meer hebben, maar nog niet terug kunnen naar huis of de zorginstelling
Met deze Corona Verpleegafdelingen wil de Veiligheidsregio de te verwachten druk in de ziekenhuizen verlagen.
Eerste en tweede verdieping Dokter Jansencentrum
In eerste instantie wordt de eerste verdieping, die nu leeg staat, klaar gemaakt om patiënten geïsoleerd te verplegen. Wanneer hier daadwerkelijk patiënten worden opgenomen wordt deze afdeling hermetisch afgesloten. De patiënten mogen bijvoorbeeld dan ook geen bezoek ontvangen. Op de eerste verdieping kunnen 8 patiënten worden opvangen, maar dit aantal kan uitgebreid worden naar 15. Mocht het nodig zijn, dan wordt later ook gebruik gemaakt van de tweede verdieping, zodat er in totaal voor 40 patiënten plek is. Wanneer er daadwerkelijk patiënten opvangen worden, worden deze via de ambulance-ingang van het Dokter Jansencentrum naar binnen gebracht, zodat er een aparte ingang voor hen is. Ook wordt nog gekeken naar een afgescheiden looproute.
Pas goed op uzelf en op elkaar.
Met vriendelijke groet,
Jan Westmaas