Zonneweides
Het beleidskader zonneweides lag voor.
Omdat volgens de huidige structuurvisie het mogelijk is overal in Noordoostpolder zonneweides aan te leggen, was er de behoefte aan enige beperking. Een politiek maar ook praktisch dilemma omdat de meeste partijprogramma’s geen zonneweides op agrarische grond toestaan, maar we als gemeente ook onze duurzaamheidsdoelstellingen willen bereiken.
Het nieuwe beleidskader wordt toegevoegd aan de in 2013 vastgestelde structuurvisie.
Er waren amendementen van de ChristenUnie/SGP omtrent de breedte van een mogelijke strook aan de dijk, over het aantal hectares en over de prioritering van zon op water. Deze amendementen heeft de Politieke Unie niet gesteund omdat het beperken van de breedte de haalbaarheid van een mogelijk project in de weg staat, het aantal hectares omdat de provincie daar over gaat en zon op water omdat we daar als gemeente reeds in willen faciliteren.
Zon op water kan een alternatief zijn voor het gebruik van agrarische grond.
Een amendement van Groen Links over het bevorderen van biodiversiteit onder en rond de zonneweides kon ook niet op onze steun rekenen. Deze scharen wij onder overbodige regelgeving, de rest van de raad stemde voor.
Het ingediende amendement van de Politieke Unie
(lees hier het amendement) genoot ook een meerderheid. Initiatiefnemers moeten een participatiebijdrage afstaan aan een ‘duurzaamheidsfonds zon’. Wij wilden borgen dat raad, inwoners en ondernemer over de inzet van deze opbrengsten gaan. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld een korting geven op afvalstoffenheffing, rioolheffing of OZB, het potje voor duurzaamheidsleningen aanvullen en de 5 dorpen welke geen bijdrage ontvangen van €10.000,- per jaar vanuit het windpark compenseren. Wij gaan ons in het vervolg hiervoor inzetten.
Als laatste nog een motie van Groen Links om de bestaande zonneweides dezelfde regels op te leggen als het beleidskader. Deze hebben wij niet gesteund omdat kaders vooraf gesteld moeten worden, niet achteraf.
Het geamendeerde beleidskader hebben wij gesteund, deze gaat nu ter inzage en inspraak waarna deze ter vaststelling terugkomst voor de raad.
De Lelylijn
D’66 en CDA kwamen met het verzoek een motie te ondersteunen om het brede draagvlak in Noordoostpolder onder de aandacht te brengen bij de onderhandelaars in provinciale staten van Flevoland, Friesland en Groningen. Nu deze gevormd worden is er de mogelijkheid ook provinciaal de lobby voor de spoorlijn te ondersteunen, en op te nemen in de provinciale programma’s. Deze kans wilden wij niet laten lopen, dus hebben wij mede ingediend en ondersteund.
De discussie in de raad heeft de Politieke Unie bevreemd. Een aantal fracties bekritiseerden de indieners dat een raadsbrede inzet waardevol was geweest zonder partijprofilering terwijl hiervoor overduidelijk de uitnodiging was uitgegaan. Een aantal fracties leek enigszins vergeetachtig, hierbij formuleren wij nog netjes. Uiteindelijk werd de opdracht in de motie verzwakt, en besloten het signaal raadsbreed als raad over te brengen naar de provincies. Jammer dat een onderwerp als dit, waar alle partijen voor zijn, moet leiden tot een onaangenaam debat. Samen de schouders eronder kan ons meer brengen.