Na de raad 13 november 2023
Van de fractie
De maandelijkse Nieuwsbrief van de fractie
Beste lezers,
Als fractie werken we eraan om na elke raadsvergadering een Nieuwsbrief voor u samen te stellen. Daarin geven we op hoofdlijnen aan hoe de fractie met allerlei onderwerpen is omgegaan en hoe er gestemd is. Op die manier proberen we u op de hoogte te houden van onze inzet voor alle inwoners van onze gemeente, maar speciaal voor u als leden van de Politieke Unie.
Natuurlijk zijn we ook nieuwsgierig of deze maandelijkse Nieuwsbrief ‘er toe doet’. We horen niet zo vaak of de brief in een behoefte voorziet, maar zijn daar wel nieuwsgierig naar. Daarom vraag ik u als lezer om even de moeite te nemen om mij een mailtje te sturen waarin u aangeeft of u de Nieuwsbrief waardeert en natuurlijk horen we ook graag of u suggesties hebt voor deze Nieuwsbrief. Ik kijk uit naar uw reacties.
Mijn mailadres is: w.c.haagsma@planet.nl
Wiemer Haagsma
Begrotingsbehandeling 2024-2027
De afgelopen raadsvergadering stond in het teken van de begrotingsbehandeling over de periode 2024-2027. Bij aanvang van de vergadering zijn we gestart we met onderstaande korte financiële beschouwing:
“In de aanloop naar de begroting 2024-2027 ontstonden er initiële zorgen over het financiële meerjarenperspectief, zoals geschetst in de Perspectiefnota van juli 2023.
Als raad drongen we aan om met het college een gesprek te hebben over “Wat voor gemeente willen we zijn?” omdat het leek dat we voor een pittige opgave stonden om tot een sluitende begroting te komen. Te meer omdat in de Perspectiefnota 2024-2027 een aanzienlijk aantal ambities en ontwikkelingen werden aangestipt zonder deze op waarde (budget/investeringssom) te zetten.
De Politieke Unie vindt het nog steeds van groot belang om het gesprek met elkaar te hebben over de prioriteiten die we stellen en de keuzes die we moeten maken als gemeente Noordoostpolder t.a.v. de grote opgaven die voor ons liggen.
De septembercirculaire bracht echter verlichting door de mogelijkheid te bieden om tot een sluitende meerjarenbegroting voor de periode 2024-2027 te komen. Bovendien bleek dat een deel van de vrije reserve, namelijk 3,7 miljoen euro, wel in de aanbiedingsbrief stond, maar nog niet was verwerkt in de begroting.
De Politieke Unie is van mening dat de burgers mogen meedelen in de positieve begroting van de gemeente. Dat kan door extra lastendruk of meedoen programma’s uit de vrije reserve te financieren. Daarom komen wij met een aantal amendementen en zullen we bekijken welke moties en amendementen we kunnen steunen. We vragen opnieuw een kleine tegemoetkoming in het amendement over de korting op de afvalstoffenheffing. Omdat we het waardevol vinden dat iedereen in de samenleving meedoet, vragen we in een amendement om aansluiting bij het programma van VWS tegen eenzaamheid en is er een motie over een inclusieve samenspeelplaats.
Wij kijken uit naar een vruchtbaar debat met het college en de raad over de verschillende voorstellen en vertrouwen erop dat de besluitvorming zal bijdragen aan een evenwichtige en weloverwogen begroting voor de gemeente Noordoostpolder.”
CIE BFE (Bestuur, Financiën en Economie)
Afval kosten en de ‘diftar paradox’
Afval scheiden, we schijnen er goed in te zijn in de Noordoostpolder volgens de laatste cijfers van HVC. Maar levert al dat scheiden ons nu ook goedkopere tarieven op? Vooralsnog zien we dat niet terug als Politieke Unie. De kosten van de afvalstoffenheffing stijgen ook in 2024 weer door. Burgers krijgen zo niet het gevoel beloont te worden voor alle bakken bij de deur en afval scheiden.
Iedereen wil graag wonen in een schone gemeente. De meeste mensen willen ook nog wel een steentje bijdragen aan het milieu, maar liefst levert het ook voordeel op in de portemonnee. Dat de tarieven stijgen komt deels door het Rijk die de afvalstoffenbelasting verhoogd, maar kan ook ontstaan door hoe minder restafval we aanbieden hoe minder inkomsten de gemeente heeft. Dit noemen ze de diftar paradox. Echter de vraag is of het een paradox is (een ogenschijnlijke tegenstelling) of gewoon de waarheid.
Zijn we niet goedkoper uit door alles weer in één grijze container te doen en achteraf te scheiden? Dat weten we niet, want we wachten nog op de evaluatie van het recycle tarief. We vinden het dan ook teleurstellend dat de tarieven voor 2024 nu al worden vastgesteld, terwijl de evaluatie nog niet geweest is. Dat afval scheiden belangrijk is lijkt evident, omdat de kosten voor meer restafval onze rekening waarschijnlijk nog verder verhogen, echter of scheiden vooraf of achteraf het beste is, dat weten we niet.
We vinden het belangrijk dat de lastendruk voor burgers wordt beperkt en er zijn een paar knoppen waar we dan direct voor alle burgers aan kunnen draaien. Eén daarvan is de afvalstoffenheffing. We hebben ook dit jaar opnieuw een amendement ingediend voor 10 euro korting op de afvalstoffenheffing. Iets minder dan vorig jaar, omdat we uiteindelijk af willen van korting geven, maar toe willen naar een vast tarief dat niet verder stijgt in de komende jaren.
Het amendement is aangenomen met 17 stemmen voor.
Albertine Evers
Gegoochel met Inflatie percentage WOZ of niet?
Er werd door CU-SGP een amendement in gediend, waarbij ter discussie werd gesteld of het college het juiste inflatiepercentage heeft gehanteerd voor de vaststelling van de WOZ tarieven. Eerder in de mei circulaire en in de perspectiefnota van juli 2023 werd het percentage van 3,9% al benoemd.
Er werd echter aan gekoppeld dat de inflatietarieven voor de subsidies van de maatschappelijke instellingen daardoor niet voldoende verhoogd zijn en de instellingen daardoor minder/te weinig subsidiegeld krijgen.
De Politieke Unie wil geen verdere verhoging van de WOZ tarieven en vindt dat het college de zorg voor de maatschappelijke instanties serieus neemt.
De gemeente gaat met de maatschappelijke instanties op zoek naar nieuwe locaties. De bezuinigingen bij de maatschappelijke organisaties zijn na de corona periode ook niet doorgevoerd en mochten de maatschappelijke organisaties het hoofd niet boven water kunnen houden, dan kunnen ze bij de gemeente aankloppen. Daarom hebben we tegen dit amendement gestemd.
Albertine Evers
CIE SLZ (Samenlevingszaken)
Eén tegen eenzaamheid.
Tijdens de raadvergadering van 13 november waar de programmabegroting werd behandeld heeft de Politieke Unie een amendement ingediend met als thema Eén tegen eenzaamheid.
De gemeente is primair verantwoordelijk voor het vormgeven van een duurzame aanpak tegen eenzaamheid. Tot op heden ligt er nog geen beleid. Het tegengaan van eenzaamheid verdient blijvend aandacht en is een verantwoordelijkheid van de hele samenleving. Langdurige eenzaamheid kan leiden tot fysieke en mentale problemen en komt voor bij verschillende leeftijdsgroepen.
Het ministerie van VWS kent een landelijke campagne, een tegen eenzaamheid, waar gemeenten zich bij aan kunnen sluiten. Dankzij deze campagne wordt er een keer per jaar landelijk volop aandacht aan besteedt. Hierdoor wordt eenzaamheid bespreekbaar gemaakt en hopelijk tegengegaan. Lokale organisaties worden met elkaar verbonden en tijdens de week van de eenzaamheid kunnen er activiteiten worden georganiseerd voor inwoners.
Omliggende gemeenten hebben zich inmiddels aangesloten en hebben actief aandacht besteedt tijdens de week van de eenzaamheid begin oktober. In de gemeente Noordoostpolder is er geen aandacht voor geweest terwijl we wel aangesloten zijn bij Een tegen eenzaamheid.
De Politieke Unie vindt het belangrijk dat iedereen meedoet in de samenleving. Het gaat hier natuurlijk niet alleen om aansluiting van het programma van VWS maar belangrijker nog om een duurzame aanpak te ontwikkelen tegen eenzaamheid en dit open te communiceren naar onze inwoners zodat eenzaamheid bespreekbaar wordt en hopelijk tegen wordt gegaan. De campagne van VWS kan hierbij helpend in zijn.
Tijdens de raad kon het amendement rekenen op brede steun. Deze is unaniem aangenomen.
Samenspeelplek.
Tijdens de raadsvergadering van 13 november heeft de Politieke Unie een amendement ingediend voor een inclusieve speeltuin, een samenspeelplek. Uit onderzoek is gebleken dat de gemeente Noordoostpolder volgens de criteria van Jantje Beton nog geen samenspeelplek heeft.
Een samenspeelplek is een speelplek voor kinderen met en zonder een beperking zodat zij samen kunnen spelen in de wijk. Buiten spelen draagt bij aan de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen.
Het VN verdrag voor mensen met een handicap verplicht gemeenten om een lokale inclusie agenda te ontwikkelen. Het toegankelijk maken van speeltuinen is daar onderdeel van. Daarnaast heeft de VNG het landelijke Samenspeelakkoord ondertekend met als doel meer inclusieve speelplekken in gemeenten.
De Politieke Unie vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Een samenspeelplek zou een mooi voorbeeld zijn voor een inclusieve samenleving, gelijke kansen en vriendjes in de wijk.
Op dit moment wordt er onderzocht of er behoefte is aan een samenspeelplek. Voor de Politieke Unie zijn de uitkomsten daarvan niet leidend en willen we een inclusief aanbod creëren.
Het amendement is aangenomen met 25 voor en 3 tegen.
Yvonne Knobbout
Het Vlie
Tijdens de begrotingsvergadering van 13 november hebben we weer aandacht gevraagd voor het Vlie. We hebben een amendement gepresenteerd waarin aangegeven wordt dat we als raad op de hoogte gehouden willen worden van alle ontwikkelingen rondom gezondheidscentrum het Vlie.
We willen niet op het wachtbankje zitten en zo nu en dan moeten opstaan om de vraag elke keer opnieuw te stellen, nee we willen actief geïnformeerd worden, zodat, wanneer e.e.a. onverhoopt zou stagneren, we als raad ideeën kunnen aandragen om voortgang te kunnen borgen. We verwachten een actieve houding vanuit het college, door dit amendement hopen we dat dit op een goede manier gebeurt.
Samen met de CU-SGP en de VVD hebben we dit amendement ingediend welke vervolgens breed gedragen is. Met 22 stemmen vóór het amendement zal de tekst aangepast worden zodat we actief op de hoogte gehouden worden door de wethouder. Dit zal zijn bij ontwikkelingen, maar sowieso ieder kwartaal met een rapportage.
Amendement PvdA: Jongerenraad
We hebben, zoals ook in ons coalitie akkoord beschreven staat, meegestemd met het amendement van de PvdA voor participatie van de jeugd en de mogelijkheid te onderzoeken of er mogelijkheid en interesse is voor een jeugdraad. We vinden het belangrijk dat de jeugd meedoet en mee kan denken, op deze manier geven we de jeugd hier de mogelijkheid voor.
Amendement CU-SGP: Minimaregelingen
Daarnaast was er een amendement van de CU-SGP fractie wat betreft het armoedebeleid. Hierin werd (wederom) gevraagd om de minimaregelingen uitgebreid kon worden. Hier hebben we als PU fractie tegen gestemd… niet omdat we de problemen niet onderkennen, maar omdat we vinden dat dit te maken heeft met landelijk beleid en geen gemeentelijk beleid is. We kunnen en moeten als gemeente niet deze landelijke taak overnemen.
Arja Heerspink